Trendiga monokroma sovrumsidéer att prova hemma

TMonokrom inredning är mycket trendigt i år och dominerar publiceringarna på Pinterest, Instagram och i inredningstidningar. Vi ser det som mer som en tidlös rörelse än bara en trend, eftersom den aldrig blir omodern.

När du väl har fattat de större besluten om sovrumsinredningen som matta, upphängningsvägg och gardiner, innebär begreppet monokromt att du har en fast färgskala att arbeta inom och att du enkelt kan identifiera tillbehör som passar ditt tema. Inget behov av att tänka om det bredare schemat eller göra några drastiska förändringar. Något så enkelt som ett överkast eller en spegel kan förändra hela utrymmet och hålla allt fräscht.

Vad exakt menar vi med "monokrom"?

I vissa sammanhang och för vissa människor innebär monokrom inredning att ha "varierande nyanser av en viss färg", oavsett vilken färg det kan vara.

Men för oss handlar monokromt om eleganta kombinationer av svart, grått och vitt – på ett avgörande sätt handlar det om att utforska dessa nyanser och experimentera med olika nyanser, strukturer, mönster och ytor inom dem.

Utifrån detta har vi sammanställt en lista med aspekter och förslag som kan ge dig inspiration i ditt monokroma sovrumsprojekt.

PartyLite Monochrome Decor and Fragrance collection

Monokroma sovrumsidéer

Enkel metall och glans
Monokroma färgpaletter är okomplicerade och kollisioner är praktiskt taget omöjliga med tanke på att det är svart, grått och vitt som du arbetar med.

Samtidigt vill du undvika att skapa ett utrymme som i slutändan känns platt, vilket är en risk med monokromt. För att få liv i ditt sovrum bör du lägga till några noggrant utvalda glänsande utsmyckningar. Dessa reflekterande ytor håller sig fortfarande på den monokroma kartan och kontrasterar vackert mot både mjuka möbler och djärva färger.

Du kan till exempel välja en läslampa i silver vid sängen, eller en högblank svart vas eller prydnad för din byrå, eller en silvertonad ljushållare. Liten och diskret, men ändå iögonfallande.

Var försiktig med färgerna
Även om kombinationer av kolsvart och snövitt ser slående ut, kan man säga att denna dynamik är bättre att reservera för andra rum i huset – nämligen kök och badrum.

I sovrummet är det bättre att sträva efter en mysigare och mer avkopplande atmosfär. Detta innebär att man använder grått (kanske skapar en balans mellan ljusa och mörka nyanser), men kom ihåg att du också kan utforska andra vita varianter som grädde, äggskal och havregryn.

Arbeta med mönstren
Ett annat sätt att säkerställa personlighet i ett monokromt sovrum är att använda mönster på rätt plats (och rotera dem där det är möjligt). Mönster fungerar bra på platser som gardiner och täcken, och även i mindre detaljer som lampskärmar, överkast och kuddar.

Om du har en mängd olika överkast och örngott – från vågtandade och rutiga till ränder och hundtandsmönster – är detta ett säkert sätt att få saker att se ut och kännas fräscha, eftersom sängen har ett så naturligt fokus i rummet. Dessutom är lakan relativt billiga.

Å andra sidan kan du använda mönster på ett mer subtilt sätt. Har du till exempel funderat på att använda ett enfärgat överkast, men kompensera detta med en mönstrad filt eller mönstrade kuddar? Detta skulle vara klokt om mönster var framträdande någon annanstans i din inredning, till exempel i gardiner eller på en upphängningsvägg – du vill ju inte ha två (eller fler) avvikande mönster som kolliderar med varandra./p>

Material är viktigt
Att ha en mängd olika material på gång ger ditt sovrum mer djup, och innebär att du inte behöver fundera så mycket över färgval. Här är några exempel på både stora och små:

 • Präglade tapeter
 • Tygklädda sänggavlar
 • Borstade bomullsöverkast för vintern
 • Linneöverkast för sommaren
 • Yllefiltar och överkast
 • Sammetskuddar (och/eller en sammetfåtölj om du har plats)
 • Silkeskuddar
 • Golvlampor i matt finish
 • Rena vita tavelramar
 • Speglar med högblank ram
 • Målade förvaringslådor i trä

Naturligtvis måste du testa olika saker för att se vad som fungerar och vad som inte gör det, eftersom din smak och utrymmet som du arbetar med är unikt. Kom dessutom ihåg att vissa material är säsongsbetonade: manchesterkuddar är perfekta under höst- och vintermånaderna, men bör bytas ut mot ett lättare och svalare tyg under vår och sommar.

PartyLite Decor and Fragrance from the Monochrome collection

Lek med skalan
Särskilt om du har begränsat utrymme vill du framhäva vissa delar av ditt sovrum samtidigt som du avleder uppmärksamheten från andra. I mindre sovrum kan sängen ibland kännas för överväldigande och iögonfallande mönster där kan betona detta ännu mer. Undvik att dra mer uppmärksam till den genom att välja ett monokromt eller nedtonat tryck.

Att skapa fokuspunkter är ett sätt att få rummet att se balanserat ut oavsett storlek. Detta kan vara i form av en iögonfallande inredningsdetalj som ett välplacerat toalettbord med spegel, eller en specifik användning av mönster.

Att hålla väggarna ljusa är ett självklart sätt att maximera det upplevda utrymmet, men om du har turen att äga ett stort sovrum kan det vara så att du vill uppnå motsatt effekt för att säkerställa "hygge". I så fall kan du utforska de mörkare gråtonerna som ett väggfärgsalternativ eller ta till en hög sänggavel eller en fristående garderob. Omvänt, om du har ett kompakt utrymme kan spegelklädda garderobsdörrar (antingen inbyggda eller fristående) göra susen.

Slående men elegant
Mycket av skönheten inom monokrom inredning ligger i de finare detaljerna, både att lägga till variation och betona de större inslagen och möblerna du har på plats. Utan en ordnad mängd tillbehör kan ditt monokroma sovrum kännas ordinärt och kanske verka lite hopslängt.

Som avslut kommer monokroma tillbehör som teljushållare och Glasljus att göra en stor skillnad, visuellt sammanfoga allt och göra det verkligt mysigt på en praktisk nivå.

PartyLite fragrance and decor from the Monochrome collection

Spegel, spegel på väggen där
Du behöver inte oss för att förklara hur speglar kan få mindre utrymmen att verka större. Det är inte vad det här inlägget handlar om.

Förutom deras praktiska syfte och illusionen av mer utrymme ger speglar dig ytterligare en förstklassig möjlighet att injicera lite personlighet i ditt sovrum. Kanske vill du att en stående spegel i full längd ska pryda ett hörn i rummet och fungera som en fokuspunkt. Alternativt kan du placera en stor men ändå minimalistisk spegelbåge ovanför din byrå, med en tunn, svart ram. Eller så kanske du älskar idén med asymmetrisk design som trotsar resten av dina inslag.

En avslutande touch
Mycket av det vi hittills har diskuterat kan hänföras till två sinnen: syn och känsel. Låt oss inte glömma ett annat viktigt sinne: doftförmågan.

Precis som alla andra finare detaljer kan den rätta doften förbättra ett helt rum och ge en specifik stämning.

Till exempel ger vårt Vit Nejlika 3-veksglasljus en känslig balans mellan fräschhet och krydda för en ren, modern doft, medan dess motsats,Mörk Anis, är i den andra änden av spektrumet: jordnära, djärv, skarp. Allt handlar om att identifiera vilka dofter som förbättrar din avkoppling.

Dekorera i stil med vår monokroma kollektion
Monokrom inredning är långt ifrån en förbigående modefluga. Det är ett klassiskt förhållningssätt. Lägg till några eleganta utsmyckningar i ditt sovrum med vår svartvita kollektion, från Glasljus och teljushållare till ljushållare och mycket mer.Handla trenden bekvämt från ditt hem idag, eller läs mer om hela vår Höst/Jul 2020 kollektion här.